Cukroví
Išelský
630 g hladké mouky 60 g kakaa
210 g cukru
2 ks vanilkového cukru
120 g oříšků ( lískové i vlašské)420 g másla
trochu mleté skořice
Vše sypké pořádně smícháme potom na závěr přidáme měkké máslo a pořádně smícháme do tuhého těsta, které zformujeme do valce. Na závěr necháme den odležet v ledničce. Po vyndání z ledničky rozkrajíme na dílky které pak budeme jednotlivě vyvalovat a vykrajovat z něho kolečka, nebo tvary které chcete. Vykrojené kolečka dáme do předehřáté trouby na horkovzduch, 140 - 160 stupňů na 15-25 minut.
Krém na promazávání
150 g cukru moučka
1/2 hery + 1 máslo
1/2 litru mléka
3 lžíce maizeny (Gustin)
2 lžíce kokosu
Cukr moučka a heru s máslem utřeme dohromady. Mléko, kokos a maizenu (Gustin) povařte, poté nechte vychladnout. Po vychladnutí přidejte do utřeného másla s cukrem a elektrickým šlehačem vyšlehejte . Poneechte 2 hodiny vychladnout v ledničce a můžete začít promazávat hotové išelské kolečka.
Promazané cukroví se namáčí do čokoládové polévy (kterou dělám z rozpuštěných kaštanů) a ozdobí se madlí.
Cukroví skladuji v papírových krabicích ve vlhké, chladné místnosti naležet týden. Papírovou krabici mužete, také vložit do igelitového pytle a dát ven na balkon, pokud je venku chladno.
Burizonová nánoční pochoutka
300 g cukru krupice
1 slazené kondenzované mléko
250 g másla
2 - 3 balíčky bílých burizonů
Z cukru připravíme karamel. Do karamelu přidáme slazené kondenzované mléko a máslo. Důkladně promícháme, aby se suroviny spojily, nakonec vmícháme burizony. Ještě za tepla tvarujeme lžíci kuličky nebo jiné tvary. Necháme stuhnout.