Vánoční recepty
Vánoční recepty
Jaký recept je ten nejlepší? Každý máme jinak mlsný jazýček a každému chutná něco jiného, ale co vám mohu zaručit na níže uvedených receptech je, že se vždy podaří. Budou chutnat, jak našim ratolestem, tak i dospělím. Vyzkoušejte a uvidíte !
Samozřejmě zde nesmí chybět vánoční klasiky, které jsou nejspíš u každé české rodiny.
Smažený kapr s bramborovým salátem
Co potřebujem: na salát:
kapra 600g brambor 6 lžic majonézy
5 lžic hladké mouky 1 velká mrkev 2 lžičky plnotučné hořčice
2 vejce, sůl 4 vejce uvařená na tvrdo 2 lžíce láku z okurek
200g sádla 160 g nakládaných okurek sůl, pepř
250g strouhanky 75 g celeru 1/2 střední cibule
75 g petržele
citron na ozdobu a dochucení
Postup:
Kapra osolíme a obalíme v trojoalu. Kousky ryby smažíme ve vyšší pánvi nebo rendlíku dozlatava v rozehřátém sádle z obou stran. Rybí filet by měl být při smažení nejméně do poloviny ponořen v sádle. Osmažené ryby přendáme na savý kuchyňský papír a uchováme na teplém místě do doby podávání. Stačí například rozehřát troubu na 50 stupňů a rybu v ní nechat prohřívat, než osmažíme všechny kousky ryb. Smaženého kapra podáváme s kouskem citronu a bramborovým salátem.
Salát :
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě a ještě vlažné je oloupeme. Očištěnou zeleninu uvaříme a necháme vychladnout. Zeleninu i brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, majonézu, hořčici, osolíme, opepříme a promícháme. Přilijeme trochu láku z okurek a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Promícháme a jemně vmícháme na kostičky nakrájená vejce. Dochutíme solí, pepřem a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.
RADY K NEZAPLACENÍ:
Pro křupavější a chuťově výraznější strouhanku zašlehejte vidličkou do vajec trochu piva. Na dvě vejce použijte 4 lžíce světlého piva.
Brambory na salát nepřevařte, jinak se v salátu rozpadnou.
Nejlepší brambory na salát jsou "keřkovské rohlíčky".
Do salátu můžete přidat i malé najemnou nastrouhané jablko.
KUBA
250g velkých krup 2 stroužky česnek
100g sušených hub 1 střední cibule
1/2 lžičky drceného kmínu 2 lžíce sádla
sůl,pepř 250 ml vývaru na podlití
1 lžíce čerstvé nebo 1 lžička sušené majoránky 1 lžíce pokrájených lístků velkolisté petržele na ozdobu
Postup:
Kroupy dobře propláchneme, zalijeme vodou, osolíme, uvaříme doměkka a slijeme. Sušené houby namočíme do vody a před použitím z nich vodu vymačkáme. V hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla, orestujeme na něm na kostičky pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme kroupy, pokrájené houby, utřený česnek a vše důkladně orestujeme za stálého míchání na středním ohni ( stačí 1-2 minuty). Přidáme ještě nasekanou čerstvou nabo v dlaních promnutou sušenou majoránku, podlijeme vývarem a necháme provařit do hustší směsi.
Pekáček vymažeme sádlem a přendáme do něj kroupovou směs, uhladíme a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 10 minut. Na talíři ozdobíme nasekanou čerstvou velkolistou petrželkou
RADA:
Kroupy můžete předvařit v zeleninovém nebo masovém vývaru. Pokud je namočíte předem, budou rychleji hotové.
Sušené houby namočte alespoň na půl hodiny do vody, aby změkly. Pak z nich vodu ale pečlivě vymačkejte. V sezoně můžete samozřejmě použít houby čerstvé.
Kubu zapékejte jen krátce, aby se nevysušil, měl by zůstat šťavnatý a vláčný.