DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Vánoční recepty

Žádná data nebo nastavení...
Žádná data nebo nastavení...

Vánoční recepty

Jaký recept je ten nejlepší? Každý máme jinak mlsný jazýček a každému chutná něco jiného, ale co vám mohu zaručit na níže uvedených receptech je, že se vždy podaří. Budou chutnat, jak našim ratolestem, tak i dospělím. Vyzkoušejte a uvidíte !

Samozřejmě zde nesmí chybět vánoční klasiky, které jsou nejspíš u každé české rodiny.

 

Smažený kapr s bramborovým salátem

Co potřebujem:                                                    na salát:

kapra                                                                                 600g brambor                                    6 lžic majonézy
5 lžic hladké mouky                                                        1 velká mrkev                                     2 lžičky plnotučné hořčice
2 vejce, sůl                                                                        4 vejce uvařená na tvrdo                  2 lžíce láku z okurek
200g sádla                                                                        160 g nakládaných okurek              sůl, pepř
250g strouhanky                                                            75 g celeru                                            1/2 střední cibule
                                                                                          75 g petržele

citron na ozdobu a dochucení

Postup:

Kapra osolíme a obalíme v trojoalu. Kousky ryby smažíme ve vyšší pánvi nebo rendlíku dozlatava v rozehřátém sádle z obou stran. Rybí filet by měl být při smažení nejméně do poloviny ponořen v sádle. Osmažené ryby přendáme na savý kuchyňský papír a uchováme na teplém místě do doby podávání. Stačí například rozehřát troubu na 50 stupňů a rybu v ní nechat prohřívat, než osmažíme všechny kousky ryb. Smaženého kapra podáváme s kouskem citronu a bramborovým salátem.

Salát :

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě a ještě vlažné je oloupeme. Očištěnou zeleninu uvaříme a necháme vychladnout. Zeleninu i brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, majonézu, hořčici, osolíme, opepříme a promícháme. Přilijeme trochu láku z okurek a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Promícháme a jemně vmícháme na kostičky nakrájená vejce. Dochutíme solí, pepřem a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.

RADY K NEZAPLACENÍ:

Pro křupavější a chuťově výraznější strouhanku zašlehejte vidličkou do vajec trochu piva. Na dvě vejce použijte 4 lžíce světlého piva.

Brambory na salát nepřevařte, jinak se v salátu rozpadnou.

Nejlepší brambory na salát jsou "keřkovské rohlíčky".

Do salátu můžete přidat i malé najemnou nastrouhané jablko.

KUBA

250g velkých krup                                                            2 stroužky česnek
100g sušených hub                                                           1 střední cibule
1/2 lžičky drceného kmínu                                             2 lžíce sádla
sůl,pepř                                                                              250 ml vývaru na podlití
1 lžíce čerstvé nebo 1 lžička sušené majoránky          1 lžíce pokrájených lístků velkolisté petržele na ozdobu

 

Postup:

Kroupy dobře propláchneme, zalijeme vodou, osolíme, uvaříme doměkka a slijeme. Sušené houby namočíme do vody a před použitím z nich vodu vymačkáme. V hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla, orestujeme na něm na kostičky pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme kroupy, pokrájené houby, utřený česnek a vše důkladně orestujeme za stálého míchání na středním ohni ( stačí 1-2 minuty). Přidáme ještě nasekanou čerstvou nabo v dlaních promnutou sušenou majoránku, podlijeme vývarem a necháme provařit do hustší směsi.

Pekáček vymažeme sádlem a přendáme do něj kroupovou směs, uhladíme a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 10 minut. Na talíři ozdobíme nasekanou čerstvou velkolistou petrželkou

RADA:

Kroupy můžete předvařit v zeleninovém nebo masovém vývaru. Pokud je namočíte předem, budou rychleji hotové.

Sušené houby namočte alespoň na půl hodiny do vody, aby změkly. Pak z nich vodu ale pečlivě vymačkejte. V sezoně můžete samozřejmě použít houby čerstvé.

Kubu zapékejte jen krátce, aby se nevysušil, měl by zůstat šťavnatý a vláčný.