Vánoční klasika z pekárny
Vánočka
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
75 g cukru
5 g soli
1 celý pytlíček instantního droždí
250 ml mléka (teplé)
100 ml oleje
2 vejce
citronová kůra
mandle či rozinky
Do pekárny nejprve vložte vše tekuté tzn.mléko, olej a vejce. Poté přidáme do jednoho rohu pekárny sůl a do druhého rohu cukr. Na závěr přidejte mouku, droždí a citronovou kůru. A zapněte pekárnu na zadělání těsta. Po 10 minutách přidejte mandle a rozinky, nechte dále zadělávat těsto. Když je těsto hotové, vyndejte jej z pekárny a rozdělte si vánočku na 9 stejných dílů. Z těch udělejte dlouhe válečky které budete zaplétat. Jako první udělejte copánek ze 4 válcu, potom ze 3 a následně ze 2. A poté copánky na sebe naskládejte. Pokud někdo neumí copánek ze 4, netrapte se tím a udělejte široký copan ze tří. Na hotové vánočce to nikdo nepozná. Po zapletení nechte ještě 15 minut vánočku kynout v teple, pomažte ji žloutkem posypte mandlemi a dejte do trouby na 180-200 stupňů 25-30 minut.
Vánočka je krásně měkká a nadýchaná.