Něco na oslavy
VÁNOČNÍ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
3 ks bílku z vajec
100 ml smetany ke šlehání (vyšlehat)
200 g kvalitní čokolády
50 g cukru krupice
25 ml koňaku nebo brendy
špetka skořice
lžička třtinové cukru
Na ozdobení:
šlehačka a jahoda
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Vyšleháme bílky s cukrem. Rozehřátou čokoládu smícháme s vyšlehanými bílkama, potom přidáme vyšlehanou šlehačku. Bílky se budou s čokoladou srážet, ale nebojte po přidání šlehačky to bude zase dobrý. Hlavně bílky opatrně vmíchejte s tou čokoladou. Když máte vše smícháne, tak přidejte brendy či koňak. Nalejte do pánákových skleniček a dejte do ledničky na dvě hodiny vychladit. Potom posypejte skořicí ozdobte šlehačkou a jahodou a posypte třtinovým cukre.
TRDELNÍKY
580 g hladké mouky, 5 žloutku
30 g droždí
30 g cukru
160 ml mléka
150 g másla (možno na půl se sádlem)